Friday, January 31, 2014

PBS ? Your drive me crazy :/

Mulakan dengan gambar aku ~
Hai and Assalamualaikum my beloved readers . How's your holiday in 2013 ? Better huh ? *Ceyh bajet cakap omputih . hahah

So , owkeyh ! Now i'm screaming , Its 2014 !! . Dulu 14 skarang dah 15 . Dulu form 2 sekarang form 3 . Dulu relax sekarang kena study . Hey , I totally have PPMR this year . Act , dulu its PMR tapi sebab yelah batch 99 and below ni dia terlebih pandai so Kementerian Pelajaran pun buat something yg kena dengan level kitaorang . Who knows , kan ?

But , what I know is . Abah kau kena dengan level kitaorang . Ya Allah ! I totally hate PPMR . Sangat2 benci . benci gilaaaa ! Dia macam nak tiru stail negara luar taw , macam kat UK tuh . Tapi UK tak pentingkan peperiksaan . Malaysia terlalu nak kan kejayaan , tapi looks , pelajar2 sekarang lah yang kena . Haish , memang menyusahkan .

Dengar nya crita , buat pelaksanaan pendidikan yg cenggini untung nanti besar . Senang nak dapat universiti , kerja bagai lah . Betul ke tidak xtahu tuh . Tapi nasib lah , PPMR atau anak dia tu PBS sampai form 3 je . Xsampai form 5 . Huh kalau tak , konferm tiap2 hari keluar akhar Pelajar Malaysia BUNUH DIRI , GANTUNG DIRI , kerana PBS . Mohon xjadi macam tu . haha . 

Ok , mmg agak malang batch 99 sebab jadi mangsa ujikaji PBS nih . Tapi untung jugak sbb kitaorangkan bahan ujikaji , so macam diorang xtahu lagi nak buat mcm mana . So macam untungla kitaorang . Tapi sian kat adik2 below us yg mmg dah kena dengan pbs tu . 

So far yang aku tahu , PBS ni start from form 1 . That , diorang kena diataksirkan ole guru dorang . Macam penilaian lah , semua dia kira , since aku dah lalui so macam gilaa kay ! Nak kena okay semua bnda penampilan pun . Ya Allah mcm kena queen control , serius ni ! .

Form 2 pun sama , tapi macam okay sikit kut sbb dah biasa kan drpd form 1 dgn bnda ni . Cuma bila masuk form 2 dah macam malas sikit nak handle pbs ni . Akan rasa ," lantaklah nak jadi apa pun . malah aku nak pedulikan diaa " Ni apa yg aku rasa . Tapi aku rasa lagi bodoh bila aku pikir balik . So , untuk adik2 yg belum melalui PBS ni dan akan melalui PBS ni , jangan tiru akak . Akak takpe dah jadi bahan ujikaji , adik2 tu yg kena jadi hasil ujikaji , So do the best :)


Haa ! Yang ni senanye ramai orang duk tanye . Form 3 exam apa ek ? Nama exam form 3 still PMR ke dah diubah ? Kay , dan banyak lagi lah soalan nyaa :3

Act , masa form 1 PMR tlah ditukar kpd PBSMR that means Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah . Same goes to form 2 , masih lagi dgn PBSMR yg nama mcm panjang dan berbelit belit tu .

Taaapi , bila dah form 3 awal tahun lagi dah dapat maklumat yg , exam kitaorang yang awal nya PMR kemudian tukar jadi PBSMR and now dah jadi PPMR yang makna dia aku xtahu . haha 

PPMR ni , dimana kitaorang akan exam 4 subjek teras dan + Bahasa Arab sbb aku ambik bahasa Arab . Yang 4 subjek tu is , BM , Bi , Math , Sains . In Shaa Allah exam tu 8,9,10 hrbuln 10 nnti . Kertas exam pulak takde objektif , semua nya subjektif termasuk math sekali . Semua subjek ada dua kertas , dan semua ujian itu adalah subjektif .  

Are you happy with that ? huh , me dont ! 

But , instead of exam bulan 10 nih , dalam bulan 4 sampai bulan 9 ada jugak penilaian untuk setiap subjek . Macam start with bulan 4 ni Geografi , and bulan 5 ni Sejarah pulak . Penilaian macam mana aku xtahu , tapi yg sure is mmg ada penilaian tu . But , kalau ada mistake kat mana2 , nnti aku inform balik . 

Dekat sekolah aku , ada laa sorang cikgu ni cakap , lepas kitaorang habis exam kitaorang xboleh nak ada aktiviti or happy mcm budak last year PMR ni , kitaorang kena ddk dlam kelas , menghadap buku dan study untuk form 4 nnti . 

Macam siaaaaaaaaaaaaaaaaal Sangat ! 

Kitaorang pun nak happy . Nak lepas stress dgn PBS yng kitaorang hadapi from form 1 then kitaorang jadi bahan ujikaji bagai ni . Bagila kitaorang peluang dan kebebasan untuk freedom kan diri ni . Asyik main dgn PBS bagai ni , kalu like Play More Learn More ni okay la jugok . Tapi in case dgn PBS ni , bukan Play More Learn More , Tapi Learn More and Learn More . Apa ni ? Ya Allah , xpuah hati sangat . hm

So , sampai sini jelah post kali ni , pasal PBS ni . Kalu ada salap dan silap tolong betulkan eh ? Xpayah takut , aku xmakan orang lagi setakat ni . Dan kalu ada tambahan maklumat In Shaa Allah akan diberitahu kelak . 



Orite , Goodbye . Assalamualaikum :)