Wednesday, November 26, 2014

Gewe (couple)

Assalamualaikum. 

Hellow people long time no see haa *wink* hahah lol.

So, gewe was a word in Kelantan yang bermakna kekasih hati atau couple dan banyak lagih. 

Jadi disini aku nak cerita pasal gewe gewe ni hahaha nak tergelak la pulak entry pasal gewe.

Sekarang ni aku lima belas, lagi empat bulan lebih jadi enam belas (cara start crita) haha. Aku bukan nak riak ke mengata diri sendiri ke apa ke nak malukan diri sendiri ke nak bangga ke eh bukan sama sekali ye. Aku just nak share something yang berlaku kat aku then mungkin kau boleh buat pedoman dalam hidup cehh. 

Cerita dia gini--

Ni jujur taw, selama lima belas tahun aku hidup aku pernah je gewe. Alaa zaman zaman manusia semua dalam keadaan nak dicintai dan mencintai hahaha zaman bila ntah aku tak ingat. Ok lepastu, jujur lagi ni bukan sekali je aku gewe adalah dalam banyak kali lah gak tapi ntah aku tak ingat sebab aku dah buang dah zaman kejahilan bergewe tu hahaha. Pastu ni kes jujur sangat dah ni aku bergewe tu bukan lama pun alah kejap je memang kejap sangat haa kenapa ye? hahaha //gelak jahat// .

Aku tak pernah bagitahu sesiapa pasal ni hahah tetibe rasa special nak share dengan readers (ok ni penipu besar) . 

Aku ni kan kalau gewe paling lama seminggu, paling kejap sejam. HAHAHAHA. Bukan nak kata aku ni playgirl tahap kronik taw tapi entah laa memang ini lah aku sebenarnya. Tapi aku gewe kejap je tu ada sebab laa bukan sengaja alah mesti ni kalau yang jenis tak baca habis dah keluar lah dia punya negatif thinking like --

"kolot ah minah ni playgirl gila ramai laki "

"playgirl gila minah ni"

"aku kena bagitahu orang lain ni"

Kau jangan centu lagi taw baca sampai habis dulu. Maaf lah sebab entry ni takde gmbr yang boleh buat kau menarik sikit nak baca sebab aku xtahu nak letak gamba apa. Nak letak gamba aku kan kata aku ni perasan comel lak hahaha.

So, sebab kenapa kalau aku bergewe ni tak lama sebab aku ni jenis yang;

- mudah bosan. Ni srys, aku ni jenis paling mudah bosan dengan sesuatu perkara taw. Sebab tu aku suka buat benda baru hahaha. Macam topik gewe ni kan, kalau gewe mesti dengan orang yang sama aku ni jenis yang yang mudah bosan so memang aku xleh laa jenuh laa dah selalu text sampai dah takde topik call selalu sampai last2 diam gak. Aiii aku xpaham dengan orang yang couple ni diorang tak puas ke hadap muka sama? Ya allah kalau aku takleh laa cenggitu srys takleh. 

mudah serabut. Serabut nya pulak sebab macam macam lah. Aku tak tahu cam mana orang yang bergewe ni dia dapat stay lama gila ya allah dia tak serabut ke hah dahlaa couple bukan kawen kalau kawen tu aku mmg tabik ah dah sebab jodoh dia allah dah bagi yang terbaik dah hahahah ni couple bro couple aku sebut couple pun serabut haa sampai pening kepala ni 

- need a freedom! Orang orang yang couple ni hidup dia aku tengok macam selalu dikongkong taw. Macam nak gi keluar rumah lah kan apa apa kena bagitahu dulu dia punya kononnya life saver lah kan kalau keluar rumah jadi apa apa(padahal buat tak kesah je), lepas tu kalau macam kita nak kawan dengan different gender tak kasi sebab nanti takut sangkut(terpikat), atau kalau xreply mesej sebab tak ade kredit kan kata kita ni tak peduli lah apa lah wey kau couple je pun ya allah tak paham lah aku yang jenis jaga cam bini nih haih. 

- habis duit. Masalah ni memang mesti pasti wajib akan jadi kalau couple hahahaha. Habis duit laa kau couple nih wey! Kau nak beli topup lah nak beli hadiah anniversary lah konon macam dah menjalani rumah tangga yang bahagia hahaha. Lepastu jenis cam nak beli baju couple ni hah memang lah aku faham kalau dah couple mestila semua benda nak sama kan nanti kalau gi date orang akan cakap cam  "ey sweetnya korang baju sama" . Memang sweet semua sweet aku cakap betul sebab dunia sekarang kan. Tapi better lah kau simpan je duit beli baju couple tu belajar leklok nanti guna duit tu untuk masuk minang nanti belilaa banyak banyak baju couple sampai penuh satu almari konferm orang akan kata kau pasangan suami istri paling bahagia kan sedap dengar tu pahala pun dapat maksiat dielakkan. (membebel)

- lebih- lebih. Masalah aku sebelum ni bila aku couple dulu dulu jantan yang jenis macam suka panggil melebih taw ya allah kalau ingat balik geli giler hahahaha. Jenis melebih ni pula banyak, panggil panggilan melebih lah, act terlebih lah, alah semua terlebih laa. Yang aku paling geli yang jenis panggil sayang baby abiy biy whatdahell is this HAHAHAHA . Dia punya panggilan sweet cenggitu macam dah kawen lama dah ada anak keliling pinggang kononnya nak bagi feel sweet err geli. Lepastu yang jenis 18+++ (alhamdulillah aku tak pernah lalui) tapi aku nak share ni penting. Yang jenis macam ni sekali dia cakap jenih 18++ takyah layan lah wey tinggalkan je orang macam ni tak patut dilayan nanti makin dilayan makin perangai. Kan kalau dah start perangai nanti mula lah keluar paper hal throw babiesssss hahaha isu semasa. 

- buang masa. Ni best hahahaha. Memang aku setuju gila couple ni benda paling buang masa seluruh alam mahupun angkasa, Benda couple ni buang masa kenapa tahu? Bila kau pegang phone tunggu mesej or call drpd kau punya someone tu without doing nothing tu mmg tahap buang masa paling kronik. Tapi kalau yang jenis buat lah jugak sambil sambil tu alhamdulillah lah moga cepat insaf heheh. Dan bila kau couple benda buat date memang mesti (tapi alhamdulillah i never have a date with a guy) kan mesti kan date ni? Ni memang benda buang masa paling femes. Benda dapat dosa memang free macam kau dapat pahala bila senyum kat orang. Kau dahla buang masa + date + setan around = DOSA. Dosa kau tahu dosa free je bukan dosa susah macam striker football nak kasi goal, kau faham tak mcm mana? 

Ok mood jadi baik hahaha.

Aku bukan nya perfect sangat pasal semua benda ni. Aku bukannya arif sangat benda macam ni. Tapi aku share apa yang aku tahu, Aku social person mungkin. Aku berkawan dengan ramai orang. Aku kenal ramai jenis manusia, ramai jenis perangai, ramai jenis ragam jadi aku kaitkan semua tu aku share dengan korang, 

Kawan aku ada je yang couple. Ramai je. Tapi kita manusia, nak mencintai dan dicintai tu normal. Tapi sebagai islam kita kena buat tanggungjawab kita which is cegah maksiat dan bila dah cegah tu dorang nak donga ke tanak ke masalah dorang latu. Semua orang nak ada kesayangan masing masing kan semua nak ada orang special dalam hidup atau sekarang dah dikenali dengan pamggilan BAE( before after everything) kan? Aku pun nak, alaa semua nak. Biasanya orang akan cakap; 

"Kau kan dah ada family, Allah pun kau ada kenapa perlu couple tak cukup kasih sayang ke?"

Tolong, buka kotak fikiran kau. Sekarang dunia dah lain tak macam dulu. Bukan nak cakap yang macam gitu tu kolot tapi aku percayalah inside every person walaupun diorang macam "aku ada parents ah aku ada allah lah", tapi inside dia perlu somone, someone yang nak always be together. Kan?

Aku ulang yang atas tadi. Aku ramai kawan, aku kawan dengan semua orang. Dan melalui kawan lah aku share semua, tapi bukan semua kawan. Sebab certain people dia jarang share dengan parents dia. Antara banyak banyak kawan kau mesti akan ada at least sorang yang akan jadi sahabat kau, sahabat istimewa yang dapat share semua. Kau jadikan sahabat kau tu macam kau punya couple laa tapi jangan lah melebih alah paham laa cane kan? 

Haa sekarang kau dah nampak tak apa yang aku terangkan? 

Tak perlu nak couple bagai untuk  jadi kesayangan kau, untuk jadi kau punya bae untuk kau text and call all day long. Semua tu maksiat! Kau just perlukan kawan barulah kau boleh lupa semua kesepian bila takde gewe cehh hahaha. 

Sebab tu aku, Last aku couple dah lama gilaa ah tapi xingat bila, Sampai sekarang aku xpernah couple. Pernah je orang purpose ceh purpose bukan nak perasan tapi benda betul hahaha tapi yelah aku tak terima lah. Sebab aku dah senang dengan hidup aku. Hidup aku yang ada ramai kawan yang aku boleh borak bila aku bosan. Dari awal pagi aku bangun (awal lah sangat) dan sampai lewat malam pukul 3 cenggitu still ada kawan yang teman aku. Dan aku buat tu semua atas aku sendiri, tak perlu orang lain nak kongkong ke apa tak perlu nak ada gewe yang menyibuk hal aku siang malam haih menyampah dohh. 

Just, tunggulah saat paling bahagia nanti bila kau akan get married benda paling best seumur hidup atas dunia ni sebagai hamba Allah ceh hahaha. Tunggu je masatu barulah kau buat sweet thing together dengan future wife/hubby kau tu. Aku cakap ni bukan sebab aku dah kawen tapi as i said laa kat ataih tu haih. 

Sebenarnya banyak lagi yang aku boleh share ni tapi nak taip pepanjang nanti bosan pulak kome nak membacanye kan hahaha tapi kalau nak tanya apa2 sila ke ruang komen ya dialu alukan. 

Lastly aku nak mintak maaf lah kepada yang bergewe tu atau yang terasa ke aku bukan nak mengata nak menindas nak mencela tapi kita manusia kena sama sama beringat. Aku kongsi apa yang aku tahu. Kau kongsi lah apa yang kau tahu kat komen tu. 

Ill stop here with this single picture so, wassalamualaikum.


" Friends are when you fall they lough at the first sight but then quickly pull you to stand back. appreciate them"

Saturday, October 25, 2014

Cream.

Assalamualaikum.

Okay tajuk harini adalah cream so here  we go.

Aku dah malas nak jadi nerdy sangat sbb aku rasa setiap post aku mesti aku akan describe pasal tajuk tu. Ok macam nerd sangat kan? Jadi kalau untuk tajuk harini aku rasa senang sangat dan mesti korang semua faham hahahah.

Cream yang aku maksudkan ini adalah bukan cream yang buat masak masak tu yang terletak atas kek yang selalu dikenali sebagai aising (atau kelantan je panggil ni)

Tapi cream yang aku maksudkan ini ialah face cream. Ok face cream. Aku rasa kalau awek awek mesti tahu sangat pasal face cream ni tapi kalau yang bab cowok cowok aku xtahu lah diorang tahu ke tidak tapi ada je kot yang tahu dan ada je kot yang pakai. *sinis*

So nak dijadikan cerita satu harini masatu sekolah aku ada latihan kawad kaki sebab tak lama lagi ada pertandingan jadi kitorang pun gigih lah berlatih petang petang waktu matahari still tegak atas kepala. Ok aku serious panas gila kot! Jadi bila dah kena matahari yang panas membahang tu memang wajid lah kan jadi face burned.

Face burn ni pula kalau someone tu memang teruk gila kena burned muka dia memang akan jadi macam kawasan terdedah kat muka tu akan jadi gelap dan kawasan yang xterdedah tu dia jadi alaa kulit asal lah dah sebab tak terdedah kan. Kalau girl yang pakai tudung ni kalau dia buka tudung memang serius lah wey nampaklah perbezaan dia dan selalunya benda macam ni lah penyebab depressed kepada cewek cewek hahaha.

(Dan kalau kau tak faham apa yang aku terangkan tadi tu kau boleh buat minah atau mamat orang putih sebagai contoh. Aku bukan nak mencarut tapi ini betul)

Aku rasa macam dah jadi cerita lain err.

Okay lepastu, sebab yelah kan bila kawad kena matahari bila kena matahari kena face burned bila dah kena face burned jadi gelap ok ulang jadi gelap . Sooo, bila dah jadi gelap keyakinan diri tu kurang yelah wey daripada face ni sebenarnya cerah terus jadi gelap sebab main tengah panas.

Jadi, masa tu memang aku rasa kulit aku ni bertambah gelap tambahan pula dengan kulit aku yang memang dah gelap jadi semakin gelap sebab main bawah matahati. Nak dijadikan cerita malam tu aku ada kelas tambahan malam so aku rasa macam gelap sangat je muka aku ni so aku decide nak pakai face cream . Kebetulan akak akak dalam bilik(asrama) aku ni jenis yang kaki make up so aku pun minta la pinjam nak pakai pegi class.

"Kak pinjam face cream tu boleh?"

"Oh nah ambik lah"

Dengan gigihnya aku pun pakai la cream tu. Tapi masalah aku ialah aku tak pandai pakai cream tau tak pernah pakai cream sebelum ni so memang aku main hentam je sapu kat muka hahaha. Plus masa tu dah lewat gila class memang dah nak start lagi lah aku kalut gila.

Aku ni pulak jenis yang tak suka bertanya "eh muka aku ok tak?" sebab aku tahu kawan aku takkan layan ok sedih :'( .

Lepastu, aku masuk kelas kebetulan memang tempat duduk aku belakang laki  (tapi kira nasib baik lah laki tu macam segang lah macam masuk angin lah macam satu kepala lah haa macam gitu)
Dengan kalutnya nak letak buku atas meja semua lepastu kamal (laki tu. Bukan nama sebenar) pun toleh ke belakang tanya homework dah siap ke belum alaa soalan biasa aku pun jenuh nak menjawab. Dengan kalutnya aku pun tengok lah dia dan jawab "siap bro" . Lepastu tiba tiba tau dia tanya aku;

"Wey, kau pakai cream ke? Hahahah"

Terkejut gila aku masa ni serius. Terus aku sapu sapu sikit kat muka kalau ada tompok tompok ke apa ke hahaha gelabah kot.

"Nampak sangat ke weh?"

"Bukan setakat nampak sangat, tompok bagai apalaa kau xreti pakai ke?"

"Manada ish diamlah kau malu aku"

Srys malu gila ok aku memang malu gila tak boleh nak describe hahahahaha. Terus aku pegi ajak kawan aku pegi tandas(sebab masa ni kawan aku baru datang kelas) nak cuci muka serik kot aku kena tegur dengan laki nasib baik sorang je tegur kalau reramai hah mahu nya nanti aku terjun sebab malu sangat.

So lepastu memang aku dah tak nak pakai cream dah memang aku dah tak nak dah memang dah serik gila dah. Menyesal pun ada sebab tak check betul betul hahaha .

Sooow, moral of the story is;
Kalau kau ada lah keinginan nak pakai cream aku nasihatkan pakai lah betul betul ek kasi rata sikit check cermin betul betul pastikan lighting tu kasi kena muka sbb kalau gelap memang tak nampak nak ratakan dia. Then, kalau nak pakai pun kasi beli yang mahal kalau xmahal pun biar sesuai dengan kulit kau sebab nanti kalau tak sesuai kan nanti kau jugak yang kena effectnya haa lagi teruk jadi muka kau tu. Beringatlah ye uolls :')

I end up here, Waalaikumussalam :)

Wednesday, July 2, 2014

Siblings.

Bismillahirahmanirrahim, Assalamualaikum :)

Hey readers! I'm writing again *smiling. And this post is related about siblings. So, siblings? Siapa yg tak ada sibling raise your hand lekas. Haha xpenting pun :p

Now, currently kat asrama. Balik rumah hari khamis nanti. Xsabar nyaa! Hm, actually I miss my siblings, my sister, my brother and my little brother- Khalid, Yaya and Khairil. Rindu diorang gila taw, emm emm. Haa, tambah tambah yang kecik ni- Khairil. Ya Allah, rindu sngat kat budak kecik ni, 



"Wishing you happy always adik"

Among adik adik aku yg lagi dua, Khairil lah yang paling aku rapat. Biasalah sulung dgn bongsu kan sekepala. Same as uss! Kitaorang memang sekepala in everything except girls and boys stuff xD hahaha
Since aku masuk asrama dari 13 y/o and masatu dia baru 5 tahun, I was really really hopping that the times will go slowly and slowly. So i can spend my time with him when he was still a little kids.



But times seems to move faster and more faster, he now 7 y/o and was old enough to be a a little boy like before. haha padan muka :p But, even dia dah 7 y/o aku still manjakan dia sampai adik aku yang lain naik meluat. Aku kan sulung, bab defend adik mesti lah first place *riak.

I still remember when his first day entering a primary school. But on that time I'm still in the hostel. And when I go back home, he came to me and said-

"Kakak! Khairil jadi ketua kelas!"

Tell me please, kakak mana yang tak bangga kalau adik dia bahagia macam gitu jadi ketua, Well, selalunya pelajar Malaysia ni penakut benda yg macam ni. And I just very proud sbb dia dengan beraninya jadi monitor class :D

"Tadi ada kawan perempuan Khairil dia kena buli dgn org laki, lepastu khairil pun tolong dia"

I cant describe in word how I proud with him. He's everybody hero. My only one hero.



Besides, kitaorang selalu share the same things- 
  • Talking in English.
  • Milo ais as a favorite drink.
  • Chicken.
  • Taking picture.
  • Pose.
  • Making ugly faces.
  • Read books.
  • Listening music in english.
  • And many more!
Everytime, bila family datang melawat hari jumaat kat asrama and bila diorang dah nak balik Khairil selalu tanya-
"Kakak xbalik sekali ke?"
Okay, manusia mana yang xsedih bila adik dia tanya macam tu? Dahlah xboleh balik rumah, kena stay asrama, adik pulak tanya soalan macam tu, haih *masuk toilet then nangis. hahahahaha


Images from mr. google.

But, kids nowadays prefer to play their phone/laptop/PS/game etc. They not always spending their times with the family. So then their relationship will apart. Haa!, Kalau adik aku hahaha. Nak main all of that boleh, tapi harus pasti jangan melalaikan sangat and harus main dalam bilik aku +++ bila aku bosan *bila aku sibuk boleh blah! :p.

Sometimes, aku kesian sangat dengan Khairil ni selalu kena buli dengan abang dia. Sampai nangis nangis. Dahlah dia tu ada asma. I cant describe in words how I feel sorry for him. 
Macam, kalau dia nak main Xbox or Ipad yg bukan our's tapi family yg dekat, diorang selalu xbagi Khairil main. Takut rosak lah, takut kotor lah, takut apa lah. Macam bahaya sangat je adik aku kan?

Ya Allah, mmg siries kadang-kadang rasa macam nak nangis pun ada tngok dia. Selalu ngadu kat aku cakap semua orang xbagi dia main itu ini. Semua orang suka marah- marah dia, Kesian sangat :'(. Sebab tu lah, selagi aku boleh bagi memang aku akan bagi, apa- apa je lah yg dia nak.*selagi benda tu reliven lah. lewls

Dia pun manusia biasa, Manusia biasa yang buat salah.
Dia pun manusia, Manusia yang tak faham apa- apa pun erti kehidupan.
Dia pun manusia, Dan dia masih muda untuk faham semua ni.
And he is a kids, He is my only one Khairil in this world wide :**
And I swear to myself that I will protect him as well as I can. I promise!



Credit to Mr. Google.

Dalam protect pun. Common lah kan kalau siblings gaduh, tak gitu? Hahaha. Well, I love to fight with him, because when he start that fight, usually its me that have to tolerate. BUT!, when I start the fight it must be him that will stopped it. Walaupun agak mengannoyingkan tapi, who cares? Its really funny! hahahahaha
Because what? Because this-


Credit to Mr, Google.
Here comes one more-


Hahahahah! But, I never did this to my siblings. Not even do is! 



Here comes our #Selfie. SUPERHERO :*

I wish that he will stop playing Minecraft, Ps, Xbox, etc. and ask me what is my blog and read what have I write about him. Hopefully :**


I still can't imagine how can it be when we are all old. Are we will be silly like this again? Beside wife and husband also child around. Hahahaha can't imagine :p (rujuk gambar di atas lah)


Cc- Karmila Khairulrizal.

You know what, I love you very much much much and I cant describe how much it was!
I hope that I will be a best sister ever that you can tell everyone about it. I want you to be proud of having a sister. And none of your friend will have a sister like you do, because your sister is the only one in the world. And its me! Peace :p

Google again :)

Well, just let me say this. I hope you will always listen my story when I telling you that. 
I hope you will always hear what I'm gonna say and just act like you feel it too.
I hope that you will always cheer me up when Im lost my feelings. 
I hope you will make me lough and lost my mind. 
And I hope that, you wont leave me as I did it for you now.
*Im studying, lol

And bro, You're the best Buddy ever!


And lastly, let me describe my word with this picture-

Note: Wishing that one day you will read this entry and then you will know how much I love you bro :*

Wassalamualaikum. Kbyee :)






Saturday, June 28, 2014

Ramadhan Kareem :)


Bismillahirahmanirrahim, Assalamualaikum :)

Hellow there! 

Guess what? Ramadhan is coming!! Ok, I think this is most suitable- Ramadhan nowwwwwwwww!

Okay, eksited gila nak sambut ramadhan. Instead of nak raya, hee :) 

So, this ramadhan I have many things to accomplish-

  • Khatam Al-Quran (Tahun lepas xsempat)
  • Buat baik +++ Pahalaaa
  • Sedekah banyak-II
  • Simpan duit.
  • Xmencarut or menyumpah
  • Puasa penuh.
  • Terawih xtinggal.
  • And and and DIET.
HAHAHAHAH! *evil lough for the diet part.

Even aku nak diet pun, aku puasa sebab Allah. Puasa kan masuk dalam Rukun Islam :) Kalau xpuasa, dont you dare to be a muslims! (kalau dah baligh)

By the way, dah masuk bulan ramadhan ni aku nak buat sedikit penjelasan lah (ehh?) hahah-

Dear peeps, readers, fellow friends, bestfriends, family, and related to me, and others that i know or you know me(ayat belit bhaii). Sempena bulan puasa ni, aku nak ucapkan Selamat Berpuasa! Semoga puasa tahun ni penuh taw hahaha. Forgive me if I'm wrong secara sengaja or not. People making wrong, but people have to forgive :) So, selamat sahur, iftar dan gain many pahalaa guysss! 


Lot of love- Me :*

Have a nice dream, genite all! 

Wassalamualaikum, kbyee :)

School Sports Day!


Bismillahirahmanirrahim. Assalamualaikum :)

Lamanya kan xupdate blog ni? Allah, dah berhabuk sangat. *Tiup habuk. Sebenarnya banyak je yg aku dah taip tapi xhabis. Tersimpan sebagai draft je. hahaha.

So, okayyy! This post kena sampai habis. Fighting!

Haa! Kali ni nak cerita pasal Sports Day SMKA Lati. Wahh wahh, kelas gituu haa. 
Okay, hari sukan diadakan hari rabu which is sebelum hari khamis. Tarikh bila aku xingat ah -,-
Kenapa buat hari rabu? Sebab hari khamis ada ceramah Ihya' Ramadhan.
Ehh, Ihya' Ramadhan, wahh nak puasa dah kita kan? kan? (Tu nanti aku wish last post :3)

Sekarang ni pasal Sukan, k sukan :)


 Actually, sukan kitaorang start hari isnin lagi, tapi petang lah. Lepastu selasa petang juga. Hari rabu baru buat pagi sampai petang. Macam buat dua hari tapi sehari sbb dua hari tu buat separuh hari (belit belit belit)

Alaaa, standard secondry school (main hentam eja) lah kan acara mainan apa yg ada, yang pasti main drpd semua permainan tu we call that Acara Padang Dan Balapan.
Balapan is yg macam lari lari pusing padang tuh. And,
Padang is yang main lompat-II lempar-II tu. (Kalau xsilap ah) -,-

Aku? hahaha aku xmain lah masuk acara lari pusing padang ni, buat penat je. lol
Aku? Main lempar-II baru mainan aku- Lontar Cakera. (Silap xambik gmbr :3)
Sebenarnya, aku more on Lontar Peluru, and memang aku masuk dua-II game, Tapi, entah datang angin ribut mana entah cikgu suruh tukar, emm -,-

"Antara lontar peluru dgn lempar cakera nak masuk mana ni?"
"Dua dua lah cikgu"
"Xboleh satu je, nanti bertindan kan game tu susah"
"Em, lempar cakera ah"

So, goodbye lontar peluru :'(

Sebab nya, ada sebab taw! Dulu, aku pernah masuk lontar peluru ni, lepastu dapat nmbr 3 kalah dgn akak form 2(tahun 2012), then aku tak nak kalah lagi tahun ni, so aku pilih cakera. Lagi pulak Isrin kan ada main lontar peluru. hahahaha xD

Bad luck.

Akak yg aku kalah dgn dia tu masuk cakera hah! Hampeh! Choi! Bronanananan! .
Kalah lah aku hah -,-
Alaaa, akak tu pun dapat nmbr 3 je pun :3 lewls.

Intro panjang lebar, may you not get bored :/
More picture will be upload after this :)

Sport day start with.... em em ohh! I have to stand in front of the assembly, bcouse im late. Alah, lewat sikit je pun -.-
So, as usual PRS akan buat jualan whateva punya jualan, dan for sure kitaorg akan bahagikan tugas :)
Dan form 3 harus jual 'Colek Buoh' something like buah campur- Jambu ++ Mangga putik ++ Nenas.(in order to spell the words of 'nenas' I have to ask my adik, teruk nyaa!)

Refer gambar bawah-


Biasanya, bab beli and ready bahan nak jual ni aku dgn Masyi punya kerja, tapi oleh kerana hari kena pergi beli barang tu aku dgn Masyi ada game so kitaorg serah dekat prs f3 yg lain biar diaorng handle lahh xD

And, aku lah aku yg kena buat urusan jual beli hahaha. Masyi? She's an athlete that day :3


Hangat tang mana, untung cheq banyak hah! hahaha
#PhotoByMeee! :*

Banyak yg kami jual- Air, Cocktail, kelapa jelly, and and and colek buah(me selling it)


Glad I have this boy and the other two boys helping me handle those unpatient coustemers(hentam eja)
Ahah, juniors hahaha lewls :*
(untung kau dik, baru tahun first masuk skolah dah boleh masuk blog aku, lol)

And alhamdulillah, dgn modal Rm 60 hinggit lebih, we can own Rm 140 hinggit lebih, Banyak untung kan? Hopefully mama(penyelaras prs) bagi pergi lawatan tahun ni. hiks :)

Here goes all the picture on that day, Enjoyyy! Muahahahah xD


Anis, Me, Aida and Nana. (Gambar last aku memang xboleh blah) 


Syarif, Zuljart and Harraz. 'Cute faces vs Ugly faces'


Can you describe what kind of faces it is? hahah xD.. And ohh! ohh! I Am #TariqIbnuZiyad :**


Random style w/ Seniors- Kak Jajan and Kak Besoh. They were super duper awesome! Love yaaa <3


Guest what? I love this picture alot :*. Good capture by IeykaSemput. #Photography.


Here comes the guys moment, hahah


Zaman 3Idiots dolu dolu- Yien, KayD and me. Crazy kids? We are we are ohh ohh ~


Gambar ni bermakna, lol. w/ izaaz yg cina dan sepet. Bestfriend since 13 y/o. Love you soo much cinaaa :*



So, dalam banyak-II gambar, gambar ni lah yang paling bermakna sekali. I like :* #Photographer.


Kalau gambar atas tu gambar paling bermakna, kalau gitu gambar ni gambar paling aku suka. 
Big thanks to Sir Adil's Car as my model. (Sir Adil xtahu pasal ni). Kereta dia cantik, masuk dgn warna kain aku. #MerohhIssMarosss xD

Act, there're soo many too many picture that I should upload. But I afraid you will get bored. Well, cerita yg sama pasti akan bosan. 

So people, that its for this post. Sure meet me in other post. Will be updated one day. hahahah. Wait haa :)
Leviuuuuu supporters :**


Wassalamualaikum, kbye :)









Monday, June 9, 2014

Rindu.

Heh heh, Assalamualaikum.

Rinduuuuuuuu mak aih! 


Rindu ekauu nahh. Rindunyee blog nih haaa! 

Haduuuh. hahahaha.

Okay, btw. Aku nk cakap je yg blog nih dah tukar url. 

Being matured. lewls

Dulu kan- Mendekarutmarut.blogspot.com

Sekarang dah jadi- TheMebius.blogspot.com

Kenapa? Ntah lah. Act, url yg dulu tu panjang sangat. dan tak 'reliven' mungkin. hm hahah
Dan, Mebius is something tau. Ni kalau budak budak yg layan tv ni mesti tahu apa tu Mebius.
Hah budak- budak, cepat bagitahu org tua nih. hahahahaha.

So, Mebius is named of Ultraman. You know ultraman? The japanese hero. hahaha. 
Ultrama kan banyak nama, so I choosed this name bcouse Mebius is different. 

Wahh, wahh. Different sngat en? hahaha. 

Jadi, Mebius is Ultraman lahh. lailai xD

Nak jugak selitkan muka comel ni en? hahaha.

Okayy, tu je nak taip.

 Wassalamualaikum. Kbyeee :**

Saturday, February 15, 2014

Miss Miss and Miss T_T

#Deep T_T

Bismillahirrahmanirrahim , Assalamualaikum readers :)

Sikit lagi masa nak ke asrama , nak coretkan something di blog dulu :)

Tajuk entry adalah Miss . Miss yang bermakna rindu . Sedang merindu :(

Ayat dibawah ni adalah ayat yg aku tulis masa tngah belajar dalam kelas Math haritu . 
To my dearest 2ArRazi :

Rindu 2 ar-razi , rindu nok giloo dnge Nuar , PokJak Judin , Jemy , Dehey , Thirah , Sarah MekTie and the rest . Rindu jamey jadi form 2 dulu . Rindu cikgu razi . Rindu nok ddk dekat tanggo hujung bangunan baru . indu nok ambik gamba , video gilo nge sekyo . Rindu nok kecek , study nge PokJak Judin n Jemy daley makmal sains maso cikgu gi mesyuarat . Rindu nok mapuh Kimie daley makmal sbb xreti jahit baju . Rindu 2Ar ! Rindu gilo gilo gilo gilo ! . Rindu jugok nok kecek nge PokJak Judin , dehey , jemy , adib , nuar daley kelah pah duk ngupak kokre lain . Rindu maso rayo tahun lepas kongsi biskut rayo sapa habis . Rindu jugok maso keno mapuh ko sek form 5 pah samo samo backup .Rindu semo bendo hok jadi tahun lepah . Paling rindu maso jamuan kelah 2Ar . Tengok cerito daley laptop ramai ramai , main lepar - lepar tepung , ambik gamba samo2 , record video gilo nge Nuar , jemy nge hok lain .Sumpah , lillahhitaala ! Rindu sangat2 nge kelah 2Ar 2013 :(
Saeng pah mapuh ! Gilo sekali , bodo sekali , semo sekali . 
TAKKAN TERPISAH 

Kay , sekian wassalam . asrama calling :)

Friday, January 31, 2014

PBS ? Your drive me crazy :/

Mulakan dengan gambar aku ~
Hai and Assalamualaikum my beloved readers . How's your holiday in 2013 ? Better huh ? *Ceyh bajet cakap omputih . hahah

So , owkeyh ! Now i'm screaming , Its 2014 !! . Dulu 14 skarang dah 15 . Dulu form 2 sekarang form 3 . Dulu relax sekarang kena study . Hey , I totally have PPMR this year . Act , dulu its PMR tapi sebab yelah batch 99 and below ni dia terlebih pandai so Kementerian Pelajaran pun buat something yg kena dengan level kitaorang . Who knows , kan ?

But , what I know is . Abah kau kena dengan level kitaorang . Ya Allah ! I totally hate PPMR . Sangat2 benci . benci gilaaaa ! Dia macam nak tiru stail negara luar taw , macam kat UK tuh . Tapi UK tak pentingkan peperiksaan . Malaysia terlalu nak kan kejayaan , tapi looks , pelajar2 sekarang lah yang kena . Haish , memang menyusahkan .

Dengar nya crita , buat pelaksanaan pendidikan yg cenggini untung nanti besar . Senang nak dapat universiti , kerja bagai lah . Betul ke tidak xtahu tuh . Tapi nasib lah , PPMR atau anak dia tu PBS sampai form 3 je . Xsampai form 5 . Huh kalau tak , konferm tiap2 hari keluar akhar Pelajar Malaysia BUNUH DIRI , GANTUNG DIRI , kerana PBS . Mohon xjadi macam tu . haha . 

Ok , mmg agak malang batch 99 sebab jadi mangsa ujikaji PBS nih . Tapi untung jugak sbb kitaorangkan bahan ujikaji , so macam diorang xtahu lagi nak buat mcm mana . So macam untungla kitaorang . Tapi sian kat adik2 below us yg mmg dah kena dengan pbs tu . 

So far yang aku tahu , PBS ni start from form 1 . That , diorang kena diataksirkan ole guru dorang . Macam penilaian lah , semua dia kira , since aku dah lalui so macam gilaa kay ! Nak kena okay semua bnda penampilan pun . Ya Allah mcm kena queen control , serius ni ! .

Form 2 pun sama , tapi macam okay sikit kut sbb dah biasa kan drpd form 1 dgn bnda ni . Cuma bila masuk form 2 dah macam malas sikit nak handle pbs ni . Akan rasa ," lantaklah nak jadi apa pun . malah aku nak pedulikan diaa " Ni apa yg aku rasa . Tapi aku rasa lagi bodoh bila aku pikir balik . So , untuk adik2 yg belum melalui PBS ni dan akan melalui PBS ni , jangan tiru akak . Akak takpe dah jadi bahan ujikaji , adik2 tu yg kena jadi hasil ujikaji , So do the best :)


Haa ! Yang ni senanye ramai orang duk tanye . Form 3 exam apa ek ? Nama exam form 3 still PMR ke dah diubah ? Kay , dan banyak lagi lah soalan nyaa :3

Act , masa form 1 PMR tlah ditukar kpd PBSMR that means Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah . Same goes to form 2 , masih lagi dgn PBSMR yg nama mcm panjang dan berbelit belit tu .

Taaapi , bila dah form 3 awal tahun lagi dah dapat maklumat yg , exam kitaorang yang awal nya PMR kemudian tukar jadi PBSMR and now dah jadi PPMR yang makna dia aku xtahu . haha 

PPMR ni , dimana kitaorang akan exam 4 subjek teras dan + Bahasa Arab sbb aku ambik bahasa Arab . Yang 4 subjek tu is , BM , Bi , Math , Sains . In Shaa Allah exam tu 8,9,10 hrbuln 10 nnti . Kertas exam pulak takde objektif , semua nya subjektif termasuk math sekali . Semua subjek ada dua kertas , dan semua ujian itu adalah subjektif .  

Are you happy with that ? huh , me dont ! 

But , instead of exam bulan 10 nih , dalam bulan 4 sampai bulan 9 ada jugak penilaian untuk setiap subjek . Macam start with bulan 4 ni Geografi , and bulan 5 ni Sejarah pulak . Penilaian macam mana aku xtahu , tapi yg sure is mmg ada penilaian tu . But , kalau ada mistake kat mana2 , nnti aku inform balik . 

Dekat sekolah aku , ada laa sorang cikgu ni cakap , lepas kitaorang habis exam kitaorang xboleh nak ada aktiviti or happy mcm budak last year PMR ni , kitaorang kena ddk dlam kelas , menghadap buku dan study untuk form 4 nnti . 

Macam siaaaaaaaaaaaaaaaaal Sangat ! 

Kitaorang pun nak happy . Nak lepas stress dgn PBS yng kitaorang hadapi from form 1 then kitaorang jadi bahan ujikaji bagai ni . Bagila kitaorang peluang dan kebebasan untuk freedom kan diri ni . Asyik main dgn PBS bagai ni , kalu like Play More Learn More ni okay la jugok . Tapi in case dgn PBS ni , bukan Play More Learn More , Tapi Learn More and Learn More . Apa ni ? Ya Allah , xpuah hati sangat . hm

So , sampai sini jelah post kali ni , pasal PBS ni . Kalu ada salap dan silap tolong betulkan eh ? Xpayah takut , aku xmakan orang lagi setakat ni . Dan kalu ada tambahan maklumat In Shaa Allah akan diberitahu kelak . 



Orite , Goodbye . Assalamualaikum :)